Tuboplastia cu balon a tubei lui Eustachio

Acum cateva saptamani m-am intors din Marburg, unde am mers pentru a invata sa realizez tuboplastia cu balon a tubei lui Eustachio, la Spitalul Universitar Marburg .

Este o procedura relativ noua, realizata pentru prima data in anul 2010 in Germania.

Tuboplastia cu balon a tubei lui Eustachio este o manevra chirurgicala ce se face sub control endoscopic si are ca rol dilatarea partii cartilaginoase a tubei lui Eustachio.

Tuba auditivă este căptușită cu epiteliu ciliat ,se gaseste intre epifaringe si urechea medie. Poate fi impartita in doua zone: una osoasa ce are aproximativ 12 mm lungime si una cartilaginoasa ce are aproximativ 24 mm lungime.

 Rolul tubei lui Eustachio

  • atunci cand se deschide, faciliteaza egalizarea presiunii de o parte si de cealalta a membranei timpanice
  • ajuta la eliminarea fluidelor de la nivelul urechii medii

Disfunctia tubei lui Eustachi de cauza obstructiva reprezinta o afectare functionala cronica a aerarii si ventilatiei urechii medii dar si o scadere a capacitatii de „ curatare” a urechii medii.

Cea mai grava consecinta a acestei patologii este aparitia otitei medii cronice si in cazurile grave pot aparea diverse leziunii ale urechii medii pana la hipoacuzie.

Efectele resimtite atunci cand tuba lui Eustachio nu functioneaza eficient:

Simptomele ce apar daca aceasta nu functioneaza eficient sunt senzatia de plenitudine auriculara, tinitus sau senzatia de „ apa in ureche”

Starea se agraveaza atunci cand pacientul zboara cu avionul sau face scufundari. In mod normal tratamentul pentru aceasta afectiune are o parte medicamentoasa bazata de obicei pe sprayuri de nas ce contin cortizon asociate daca este cazul cu cortizon oral si se combina cu miscari Valsalva.

Daca aceasta metoda de tratament nu este eficient, pasul urmator va fi plasrea unui tub de miringotomie. In timp proasta functionare a trompei lui Eustachio poate duce la aparitia otitei medii seroase, atelectezia membranei timpanice, formarea unor buzunare de retractie, otite medii adezive si uneori chiar la colesteatom

Ce este tuboplastia (dilatatia) cu balon a tubei lui Eustachio? – Tehnica realizarii procedurii.

Cateterul se plaseaza la nivelul ostiumului faringian al tubei lui Eustachio in timp ce peretele lateral al epifaringelui este vizualizat endoscopic. Cateterul este inserat printr-un canal de lucru si se introduce lent in tuba auditiva.

plasare cateter

In momentul in care cateterul este plasat in pozitia potrivita o solutie salina este injectata la o presiune de 10 Bar cauzand dilatatia tubei. Presiunea este mentinuta la acest nivel timp de 2 minute apoi solutia salina se aspira din balon.

endoscopie cateter

Balonul se extrage impreuna cu cateterul si endoscopul si procedura se incheie.

Pacientii eligibili pentru acest tip de tratament:

  • Trebuie sa fi avut cel putin 6 luni simptomele disfunctiei tubare, simptomatologie ce se agraveaza pe parcursul zborului, scufundarilor,
  • Trebuie sa fi avut cateva episoade de otite medii acute in aceste 6 luni, chiar daca au fost asociate cu infectii ale tractului respirator superior.

Aceasta procedura a fost realizata in siguranta la copii peste 4 ani si la adulti, de preferinta dupa ce s-a rezolvat cauza obstructiva nazala, dar nefiind un criteriu obligatoriu.

 Care sunt criteriile de excludere a pacientilor?

Criteriile de excludere de la aceasta procedura a pacientilor sunt:

  • patologia epifaringelui, mai ales tumorile maligne
  • malformatiile palatului
  • pachet important de vegetatii la nivelul cavumului.

Scrie un răspunsRăspundeți

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>