Rinita de cauza non alergica

Ce este rinita de cauza non alergica?

Un termen ce descrie o simptomatologie asemanatoare cu cea din rinita alergica dar fara o cauza cunoscuta. Diagnosticul este satabilit de obicei pe baza examenului clinic si este cel mai frecvent definita ca o inflamatie a mucoasei nazale insotita de stranut, mancarimi, curgerea nasului si obstructie nazala, simtomatologie ce dureaza cel putin o ora in majoritatea zilelor indiferent de anotimp.

Cele mai frecvente tipuri sunt :

Rinita ocupationala – apare ca raspuns la un agent din mediul de lucru ( par, latex, substante din industria lemnului, chimicale etc)

Rinita pe fond hormonal – poate aparea in timpul sarcinii, pubertatii, hipotiroidism, acromegalie sau postmenopauza

Rinita „gustativa”- apare dupa administrarea de alimente fierbinti si condimentate. Alergia adevarata nu produce niciodata simtome izolate de rinita.

Rinita idiopatica sau vasomotorie – apare pe fondul vasodilatatiei locale ce duce la obstructie nazala. Cauzele ce o produc pot fi hiperreactivitatea la stimuli nespecifici de ex mirosurile foarte puternice, diverse noxe, sau temperaturi extreme.

Rinita atrofica: atrofie progresiva a cornetelor si a mucoasei nazale. Pacientul acuza scaderea mirosului, congestie nazala si simte un miros urat al respiratiei ce treptat este simtit si de cei din jur. De obicei este asociata cu prezenta Klebsiellei Ozaenae si boala se mai numeste si Ozena.

Rinita medicamentoasa- unele medicamente pot da rinita cronica. Printre acestea sunt medicamentele antiiflamatorii nesteroidiene de genul ibuprofenului, contraceptivele orale, betablocantele, antidepresivele.

Diagnosticul

Se pune pe istoric si examenul clinic si pe o serie de investigatii paraclinice printre care amintesc: rinometria anterioara, endoscopia nazala, teste de provocare oculare, nazale si cutanate, determinarea eozinofilelor serice si din secretiile nazale si din mucoasa nazala, dozare de IgE-uri, rinomanometrie , CT, RMN.

rinita2

Complicatii :

Sinuzite

Disfunctii tubare

Otite seroase medii cronice

Anosmie

Astm

Sindrom de apnee in somn

Tratament

Rinita de cauza nonalergica este o boala ce nu poate fi vindecata dar poate fi tinuta sub control.

Cel mai important este daca ati detectat factorul ce starneste reactia! Sa il evitati, sa nu fumati si sa evitati expunerea la fumul de tigara, sprayurile, parfumurile sau alte substante chimice ce va provoaca stranutul.

Ca si tratament mecamentos cele mai folosite sunt sprayurile pe baza de apa de mare de doua ori pe zi dimineata si seara, antihistaminicele, picaturile nazale pe baza de glucocorticoizi. Acestea din urma sunt eficiente doar ca efectele lor se observa la cateva zile sau chiar saptamani de la inceperea tratamentului.

Picaturile pe baza de pseudoefedrina nu sunt in general recomandate ci se administreaza daca sprayurile pe baza de glucocorticoizi nu ajuta la eliminarea simptomatologiei. Acestea nu se recomanda sa fie folosite mai mult de 7 zile consecutiv.

In unele cazuri interventiile chirurgicale ce au in vedere corectarea deviatiilor de sept sau ablatia polipilor nazali pot ajuta la remiterea simptomelor. Sunt insa o optiune terapeutica de ultima intentie.

Scrie un răspunsRăspundeți

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>