Obstructia nazala cronica (senzatia de nas infundat) este adesea cauzata de marirea in dimensiune a (hipertrofia) cornetelor nazale inferioare. Obstructia nazala cronica poate sa impiedice respiratia normala si sa oblige pacientul sa respire pe gura. In timp, aceasta patologie duce la dureri de cap, tulburari ale somnului, sforait.
Hipertrofia cornetelor nazale inferioare este o patologie frecventa a pacientilor ce sufera de deviatie de sept nazal. Cornetele tind sa fie mai mici pe partea cu deviatia si mai mari pe partea opusa deoarece organismul incearca sa compenseze diferenta anatomica. Astfel, respiratia este impiedicata de septul nazal ce este obstruat pe o parte si de cornetul marit pe cealalta parte. De cele mai multe ori reductia de cornete este practicata impreuna cu septoplastia.
Motive pentru care cornetle inferioare se hipertrofiaza:
- Alergii
- Mediu irritant ( de ex fumul de tigara)
- Inflamatie sinusala persistenta – sinuzita cronica
- Inaintarea in varsta
- Sarcina sau alte modificari hormonale
- Excesul de picaturi nazale
Rinitele alergice sau cele datorate contactului cu factori iritanti raspund bine la tratament medicamentos.
Tratand cauza initiala inflamatia cornetelor se reduce iar spatial respirator este refacut. Daca factorul alergic sau cel iritant a fost mult timp prezent atunci hipertrofia cornetelor va fi ireversibila si nu va mai raspunde la tratamentul medicamentos. In aceste situatii va fi necesara reducerea cornetelor nazale prin metode chirurgicale.
Cum se poate trata rinita cronica?
In prima faza voi incerca sa tratez acesata patolgie folosind tratamente medicamentoase non-chirurgicale. Daca patologia persista si cornetele nu se reduc sub tratament va pot oferi ca si solutie reductia cornetelor nazale pentru a corecta obstructia nazala prin reducerea dimensiunii cornetelor dar totusi pastrandu-le functia lor naturala.
Reductia cornetelor nazale poate contribui la ameliorarea durerilor de cap, a sforaitului, a apneei in somn si adesea imbunatateste calitatea vietii pacientului
Cum se realizeaza interventia de reducere (micosrare) a cornetelor nazale?
In practica mea medicala folosesc tehnici chirurgicale care reduc volumul cornetelor nazale ajutand astfel la cresterea volumului respirator si la scaderea congestie locale, dar care pastreaza suficient tesut pentru ca acestea sa isi mentina functia.
Tehnicile de reductie practicate sunt:
- cu anestezie locala, in cabinetul de consultatie
- cu anestezie generala in sala de operatii.
Ambele proceduri sunt realizate in intregime prin nara, fara a lasa urme la exteriorul nasului.
Daca se foloseste tehnica de reductie a cornetelor nazale cu radiofrecventa in cabinetul ORL atunci vi se vor aplica doua mese pentru a realiza anestezia locala si sub ghidaj endoscopic cu pensa de radiofrecventa va fi cauterizat tesutul in exces. Pacientul va merge acasa imediat dupa interventie.
Nu exista contraindicatii pentru acest tip de reductie a cornetelor nazale.
Daca se opteaza pentru varianta chirurgicala voi face o incizie in mucoasa ce acopera cornetul, iar tesutul in exces de sub mucoasa va fi miscorat cu ajutorul microdebriderului ( un instrument ce marunteste si aspira concomitent).
Dupa ce pacientul isi revine din anestezie va fi externat.
La ce sa va asteptati dupa operatia de reductie a cornetelor nazale?
Daca operatia a fost sub anestezie generala veti petrece cateva ore in postoperator inainte de a pleca acasa, pana va reveniti din anestezia generala.
Imediat postoperator s-ar putea sa aveti niste scurgeri rosiatice de la nivel nazal. Pe parcurs ce trece timpul acest lichid va scadea cantitativ si se va deschide la culoare. Perioada de recuperare complete este de aproximativ 10-14 zile.
Ca la majoritatea operatiilor se va produce un grad de edem dupa operatie cauzat de tendinta organisului de a reface tesutul taiat si astfel cateva zile veti avea o senzatie de congestie si plenitudine la acest nivel care va scadea in intensitate pana la disparitia complete.
Pentru a preveni sangerarea nu suflati nasul cu putere timp de 14 zile. Va veti putea spala nasul cu apa de mare iar daca va vine sa stranutati faceti acest lucru cu gura deschisa.
Evitati efortul fizic intens si ridicarea greutatilor aproximativ 2 saptamani. E recomandat sa dormiti cu capul usor ridicat pentru cateva zile pentru a scadea congestia nazala.
Daca operatia a fost realizata in anestezie locala atunci veti pleca acasa imediat dupa interventie. In ziua operatiei si in urmatoarele zile veti avea senzatia de nas infundat si scurgeri nazale rosiatice in cantitate mica. Edemul va trece progresiv in urmatoarele zile si efectul complet iti veti vedea la 14-21 de zile postoperator.Nu este recomandat mersul la piscina in primele zile dupa interventie.
Programati-va pentru reductia cornetelor nazale
Beneficiarii operatiei de reductie a cornetelor sunt pacientii cu obstructie nazala cronica prin hipertrfia cornetelor nazale inferioare ce nu au raspuns la tratament medicamentos. Obstructia nazala impiedica respiratia normala, fortand pacientul sa respire pe gura, ingreunand efortul fizic si ducand la potentiale dureri de cap si tulburari de somn.
Daca simtiti ca respirati prost pe nas programati-va la consult pentru a afla care este metoda de tratament potrivita pentru dumneavoastra.
Reductia cornetelor nazale cu microdebriderul, in anestezie generala:
https://www.youtube.com/watch?v=ariYk4gbw1Y&t=42s
Reductia conetelor nazale cu radiofrecventa in anestezie locala:
Scrie un răspunsRăspundeți