Rinita alergica
Si bolile alergice in general sunt niste reacții excesive ale sistemului imunitar al organismului la unele substante care de obicei sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor.O persoană fără alergii nu va avea nicio reacție la o astfel de substanță, dar atunci când o persoană care este alergică la substanță respectiva o întâlnește, organismul reacționează eliberând substanțe chimice care provoacă simptome de alergie.
Simptomele alergiei nazale pot fi declanșate de substanțe precum polenul, mucegaiul, acarienii de praf, părul de animale și iritantii de mediu, cum ar fi smogul și factorii climatici.
Alergiile nazale apar la aproximativ 30% dintre adulți și la 40% dintre copii.
Alergiile la polen sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice.
În timpul unui atac alergic anticorpii, în primul rând imunoglobina E, se atașează de mastocite (celule care eliberează histamina) din nas, plămâni, piele și membranele mucoase. Odată ce imunoglobina E se conectează la mastocite, o serie de substanțe chimice sunt eliberate.
Una dintre substanțele chimice, histamina, crește secrețiile, favorizează mâncărimea și provoacă inflamatia.
Simptomele alergiilor nazale sunt:
Strănut
Curgerea nasului
Mâncărimea nasului și ochilor
Presiune la nivelul nasului și obrajilor
Congestie nazală
secretii in spatele nasului
Plenitudinea urechilor
Cearcăne sub ochi
Care este tratamentul rinitelor alergice?
De obicei pacienții nu cauta tratament pentru alergiile lor nazale deoarece consideră că simptomele lor sunt o supărare pe care trebuie doar să o tolereze.
Deși nu există un remediu pentru alergiile nazale, există multe opțiuni de tratament sigure și eficiente care pot ajuta la gestionarea simptomelor.
Fiecare tratament are beneficii și dezavantaje.
EVITA ALERGIILE!
Deși nu este întotdeauna posibil sau practic, o modalitate excelentă de a evita simptomele alergiei nazale este să încerci să te ferești de substanțele care declanșează alergiile.
Mai jos sunt câteva exemple:
Reducerea prafului și a acarienilor din casă prin:
Înlăturarea draperiilor, pernelor din pene, mobilierului tapițat, cuverturilor nelavabile și jucăriilor moi din casă.
Înlocuirea covoarelor cu linoleum sau lemn și menținerea pardoselilor lustruite.
Ștergeți des podeaua cu un mop umed și ștergeți suprafețele cu o cârpă umedă.
Aspirarea covorului în mod regulat cu un aparat care are un filtru de aer de înaltă eficiență pentru particule. Aspirarea mobilierului tapițat și a draperiilor, precum și a pardoselilor.
Instalarea unui filtru de aer cu un filtru de înaltă eficiență.
Spălarea tuturor lenjeriei de pat în apă fierbinte (mai fierbinte de 60°F) la fiecare 7 până la 10 zile.
ANTIHISTAMINICE
Antihistaminicele ajută la blocarea acțiunii histaminei, substanța produsă de corpul nostru în timpul unei reacții alergice.
Acestea ajută la reducerea strănutului, a curgerii nasului și a mâncărimii provoacate de alergii.
Deși antihistaminicele sunt cele mai utile atunci când sunt utilizate înainte de expunerea la alergeni, ele sunt, de asemenea, eficiente în reducerea simptomelor odată ce organismul este expus.
Există multe antihistaminice din care să alegeți.
Acestea vin sub formă de pastile și siropuri, iar unele sunt disponibile fără prescripție medicală, în timp ce altele necesită rețetă.
Efectele secundare ale antihistaminicelor pot include somnolență și senzatia de gură uscată. Amploarea acestor simptome poate varia în funcție de tipul de antihistaminic și de doza utilizată.
DECONGESTIONANTELE
Decongestionantele combat congestia nazală prin micsorarea temporară a vaselor de sânge.
Prin reducerea dimensiunii vaselor de sânge, se reduce umflarea mucoasei nazale și, prin urmare, congestia nazală.
Decongestionantele sunt disponibile sub formă de pastile și spray-uri nazale
Vă rugăm să rețineți că decongestionantul nazal fără prescripție medicală poate provoca un „efect de rebound” atunci când este utilizat mai mult decât perioada recomandată.
Acest lucru duce la agravarea congestiei nazale după oprirea tratamentului.
În plus, pastilele decongestionante pot crește tensiunea arterială și ritmul cardiac.
Decongestionantele nu trebuie administrate fără prescriptia medicala, mai ales dacă pacientul are boli de inimă, hipertensiune arterială, probleme de prostată, diabet zaharat sau probleme cu tiroida.
SPRAY CU SOLUTIE SALINA
Spray-urile nazale cu soluție salină fără prescripție medicală ajută la reducerea congestiei nazale.
Sunt eficiente, sigure și neiritante.
Spray-urile nazale saline asigură umidifierea căilor nazale, în special în timpul sezonului rece sau uscat.
Atunci când căile nazale sunt uscate, poate apărea stagnarea mucusului și formarea unei cruste nazale ușoare si astfel alergenii inhalați pot să nu fie îndepărtați în timp util din căile nazale.
Spray-urile saline curăță căile nazale de alergeni, cruste și mucus și ajuta sistemul natural de curățare a căilor nazale.
SPRAY CU STEROIZI
Steroizii nazali inhalatori sau corticosteroizii sunt spray-uri nazale inhalatori care tratează simptomele alergiei nazale.
Ele nu provoacă un „efect de rebound”. Acestea reduc reacția țesuturilor nazale la alergenii inhalați iar acest lucru ajută la ameliorarea inflamatiei nazale, reducând astfel congestia.
Poate dura până la o săptămână pentru a observa beneficiile acestor spray-uri cu steroizi.
IMUNOTERAPIA
Scopul injecțiilor pentru alergii este să „antreneze” sistemul imunitar în timp pentru a putea tolera mai bine alergenii care declanșează simptomele.
Testarea alergica este folosită pentru a ajuta la identificarea alergenilor specifici care provoacă reacțiile alergice iar injecțiile antialergice conțin cantități mici din acești alergeni și sunt administrate într-un program regulat, astfel încât organismul să se obișnuiască cu alergenii și să nu mai reacționeze exagerat la aceștia.
Scrie un răspunsRăspundeți