Ce este laringita?
Laringele este organul vorbirii iar inflamatia lui se numeste laringita. Atunci cand laringele este inflamat sau ranit, vocea poate deveni ragusita, cu o tonalitate joasa sau poate fi soptita pana la pierderea completa, numita afonie.
Laringitele pot fi acute sau cronice. De obicei organismul cauzator al laringitelor acute este un virus si simptomatolgia se remite in maxim 2 saptamani. Laringitele cronice sunt cele ce dureaza 2 saptamani sau mai mult. Daca simtomatologia dureaza mai mult de doua saptamani trebuie sa va prezentati la medic in vederea unui consult de specialitate.
Cauzele laringitei:
Guturaiul
Refluxul gastroesofagian
Suprasolicitatarea vocala
Iritarea data de noxe
Malmenajul vocal
Lezare nervoasa
Polipi vocali
Noduli vocali
Alte tipuri de formatiuni tumorale
Cea mai comuna cauza a laringitelor acute este guturaiul iar cea mai comuna cauza a laringitei cronice este refluxul gastro esofagian.
Simptome:
Principalul simptom este ragusala ce poate merge pana la afonie.
Alte simptome pot fi:
Dureri de gat
Tuse
Dificultati la inghitit.
Diagnosticul
Se pune atat pe baza istoricului si examenului clinic cat si pe baza unor investigatii imagistice si paraclinice.
In cadrul examenului clinic ORL vi se va efectua o laringoscopie indirecta (cu ajutorul unei oglizi laringiene medicul va examina aspectul corzilor vocale) si o endoscopie rigida sau flexibila (cu ajutorul unei camere video medicul va examina aspectul corzilor vocale). Daca este cazul medicul dvs va recomnda efectuarea unui examen CT sau RMN.
Tratament pentru laringita
De obicei tratamentul este simptomatic si se realizeaza la domiciliul pacientului.
Se recomnda repaus vocal. Atunci cand este necesar sa vorbiti incercati sa nu vorbiti soptit .
Incercati sa evitati factorii iritanti. Nu fumati si evitati expunerea la fum de tigara sau alte noxe. Hidratati-va suficient si nu va expuneti la temperaturi extreme.
Daca laringita este de cauza virala, regimului igienodietetic de mai sus i se mai adauga si un tratament medicamentos antiinflamator (ibuprofen, acetaminofen).
Daca simptomatologia este mai grava, cu mari dificultati la inghitit se poate administra un corticosteroid (prednison, prednisolon sau dexametazona)
Daca ceea ce va cauzeaza laringita este refluxul gastroesofagian incercati sa evitati mancarurile ce va provoaca simptomatologia iar medicul dvs va poate recomanda un tratament medicamentos cu inhibitori ai pompei de protoni (omeprazol)
Daca simptomatologia persista si este cauzata de malmenajul vocala s-ar putea sa aveti nevoie de tratament foniatric.
Daca ceea ce va cauzeaza laringita este o formatiune tumorala se poate recurge la tratament chirurgical in vederea inlaturarii formatiunii si trimiterii ei la examen histopatologic.
Scrie un răspunsRăspundeți