Deviatia de sept

Deviatia de sept – cum apare?

In conditii ideale septul nazal ar fi perfect drept si situat pe mijlocul nasului iar noi am avea ambele cavitati nazale de aceeasi dimensiune. Din pacate aceasta situatie este foarte rara. Mai mult de 80 % din populatie are un grad de deviatie a septului nazal.

Septul nazal este strambat fie la nastere – datorita pasajului vaginal sau datorita manevrelor legate de extragerea prin cezariana sau poate fi strambat prin accidente in copilarie sau in viata adulta. In cele mai multe cazuri nu exista neaprat o explicatie pentru strambarea septului nazal ea putand aparea inclusive prin cresterea defectuasa a acestuia ( de ex septul creste mai repede decat cavitatea nazala si astfel trebuie sa creasca intr-un spatiu mai ingust decat este el si se stramba).

 

Simpotomatologie

Uneori septul nazal este atat de deviat incat duce la obstructie nazala si afecteaza respiratia persoanei in cauza. Obstructia nazala cronica duce la incapacitatea exercitiilor fizice, tulburari ale somnului, sforait sau apnee in somn. O deviatie de sept poate duce la dureri de cap sau respiratie pe gura provocand astfel afectari ale structurilor cavitatii orale sau afectari pulmonare.
Din fericire aceasta patologie poate fi rezolvata printr-o procedura  numita septoplastie.

Chirurgia septului nazala este indicata atunci cand:

  • calea nazala este obstruata de septul deviat
  • apar sangerari la nivel nazal
  • apar sinuzite ce nu raspund la tratament iar septul nazal blocheaza acesul endoscopic
  • diverse tipuri de dureri de cap
  • otite serosae persistente

Principalul scop al septoplastiei este sa indrepte septul nazal si sa rezolve obstructia respiratorie, imbunatatind astfel respiratia la acest nivel. In unele cazuri operatia va rezolva curgerea nasului , mai ales cea de la nivel posterior care se manifesta printr-o senzatie de persistenta a secretiilor la nivelul gatului . Alte probleme ce pot fi rezolvate in urma operatiei de deviatie de sept sunt: sinuzita, otita seroasa cronica, cefaleea, sforaitul sau sindromul de apnee in somn

Cum este realizata septoplastia?

Septoplastia se realizaeza sub anestezie generala. Este foarte important sa nu mancati nimic cu 8 ore inainte de operatie.
Aceasta interventie este realizata in intregime prin nari. Nu se va face nicio incizie pe exteriorul nasului si nu se va vedea nimic dupa operatie.
Primul pas va fi sa fac o incizie prin nara in mucoasa si o voi ridica astfel incat sa vizualizez cartilajul sau osul ce este deviat. Cu un instrument fin si sub control endoscopic aceea bucata de sept este inlaturata si apoi mucoasa septala este aranjata la loc.
Pacientul poate fi externat dupa ce isi revine din anestezie si va veni la control ziua urmatoare.
Pentru a realiza operatia de deviatie de sept folosesc ultimile metode existente, astfel interventia se va realiza minim invaziv, fara tamponament nazal, minimizand astfel discomfortul postoperator al pacientului.

La ce sa va asteptati dupa operatie?

Deoarece septoplastia este realizata cu anestezie generala veti dormi pe parcursul interventiei. Dupa ce va veti trezi veti mai petrece cateva ore in postoperator pana va veti trezi complet. Majoritatea pacientilor se simt in stare sa plece acasa in aceasi zi dupa operatie.

Imediat postoperator s-ar putea sa aveti niste scurgeri rosiatice de la nivel nazal. Pe parcurs ce trece timpul acest lichid va scadea cantitativ si se va deschide la culoare.

Perioada de recuperare completa este de aproximativ 10-14 zile.

Ca dupa majoritatea operatiilor, la acest nivel se va produce un grad de edem dupa operatie cauzat de tendinta organisului de a reface tesutul taiat si astfel cateva zile veti avea o senzatie de congestie si plenitudine la acest nivel care va scadea in intensitate pana la disparitia complete.

Pentru a preveni sangerarea nu suflati nasul cu putere timp de 14 zile. Va veti putea spala nasul cu apa de mare iar daca va vine sa stranutati faceti acest lucru cu gura deschisa.

Evitati efortul fizic intens si ridicarea greutatilor aproximativ 2 saptamani. E recomandat sa dormiti cu capul usor ridicat pentru cateva zile pentru a scadea congestia nazala.

Daca suferiti de deviatie de sept si simtiti ca nu respirati bine pe nas, aveti sangerari la nivel nazal, va doare capul sau sforaiti s-ar putea sa aveti nevoie de chirurgia de corectie a septului nazal.

Primul pas spre rezolvarea patologiei este sa va programati la o consultatie inituala. Eu va voi examina, va voi asculta istoricul personal si voi determina daca sunteti un candidat bun pentru septoplastie sau in caz contrar va voi propune metoda potrivita de tratament.

 

 

 

Scrie un răspunsRăspundeți

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>