Cum vorbim?

Laringele este organul implicat in doua functii foarte importante: respiratia si fonatia.

Exista doua tipuri importante de respiratie: cu peretele abdominal retractat („ belly in”) sau cu el destins („ belly out”). In metoda „belly in” peretele abdominal este contractat iar diafragmul este impins in cutia toracica; in metoda „belly out” diafragmul este aplatizat.Intrebarea ce se naste si ce preocupa pasionatii de canto este daca modul in care respiram duce la un mod diferit de a fona.

Sunetul vocii ia nastere la nivelul corzilor vocale in momentul in care acestea vibreaza datorita unui jet de aer ce trece printre ele si le pune in miscare. Pe masura ce acest sunet (ce mai este numit si „sunet primar”) trece pe la nivelul gurii si faringelui, se modifica iar ceea ce auzim noi la nivelul buzelor este vocea propriu-zisa.

Cum se produce vocea?

In momentul in care expiram , fluxul de aer exercita o presiune asupra glotei ( zona corzilor vocale) aceasta deschizand-se si astfel se va initia vibratia corzilor vocale. Elasticitatea corzilor vocale va face ca in momentul in care presiunea de sub corzile vocale scade acestea sa se apropie una de alta. Mucoasa corzilor vocale este mobila si astfel este influentat felul in care aerul iese dintre corzile vocale si fonatia.

Efectul principal al presiunii subglotice este cresterea intensitatii sunetului vocal. Musculatura laringiana regleaza inaltimea vocii – cand se emite un sunet cu frecventa joasa corzile vocale sunt relaxate, groase si scurte. Cu cat frecventa va fi mai inalta cu atat corzile vocale vor fi mai lungi, mai tensionate si mai subtiri. Intensitatea vocii este cu atat mai mare cu cat gura este mai larg deschisa in momentul in care se vorbeste.

Vocea umana isi pastreaza caracteristicile cu care ne nastem, ce se pot fixa prin educare si exercitiu, dar schimbarea ei este aproape imposibila. Aceste schimbari, atunci cand apar, sunt de obicei de o cauza patologica.

Vocea vorbita este formata din sunete ale vocii ce se constituie intr-un cod acustic utilizat in comunicarea interumana iar originea geografica, sociala, sexul, varsta influenteaza vocea vorbita.

cum vorbim

Cele mai frecvente probleme legate de schimbarea vocii sunt:

Schimbarea calitatii vocii –raguseala, asprimea vocii

O voce mai grava sau mai ascutita decat ar fi corespunzator varstei

Dificultati in a vorbi in zgomot sau de a ridica vocea

Dificultati in a scoate orice fel de sunete

Dificultati in a canta

Investigatii necesare in tulburari ale vocii:

Examen clinic ORL cu istoricul detaliat al pacientului

Endoscopie flexibila nazofaringolaringiana pentru a examina functionalitatea si structura laringelui

Videolaringostroboscopie

Palpare ganglionara

Evaluarea posturii

Evaluarea modalitatii respiratorii in timpul discursului

Microlaringoscopie diagnostica

Examen psihologic

Examen neurologic

Electromiografie

Esofagoscopie-pentru a elimina o patologie a esofagului.

 

 

 

Scrie un răspunsRăspundeți

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>