Consultul ORL

La ce sa te astepti in timpul unui consult ORL

La inceput medicul dumneavoastra va intreba detalii despre bolile pe care le-ati avut dvs in trecut, despre cele de care sufera membrii apropiati ai familiei dumneavoastra (parinti, frati, surori) si apoi despre regimul dumneavoastra de viata (daca fumati, consumati alcool, cafea sau alte droguri sau daca aveti vreun medicament pe care il administrati zilnic)

Apoi va incepe evaluarea clinica primul pas fiind palparea grupurilor ganglionare si a punctelor sinusale.

Cu ajutorul unui instrument numit specul nazal medicul va inspecta fosele nazale, cu ajutorul speculului auricular timpanul si cu ajutorul unui apasator de gura limba, dintii, lueta (omusorul) amigdalele palatine si alte parti anatomice de la nivelul orofaringelui.

Apoi cu o oglinda de mici dimensiuni va fi examinat laringele (organul vorbirii). Aceste manevre sunt toate nedureroase desi laringoscopia este descrisa de unii pacienti ca fiind „neplacuta”.

Cum se face laringoscopia indirecta:

laringoscopiaDvs veti sta drept pe un scaun si veti scoate limba afara cat puteti de mult.Medicul va prinde limba cu un tifon. Aceasta manevra permite medicului sa vizualizeze mai clar baza limbii si laringele. Medicul va pune o oglinda mica in spatele gatului si cu ajutorul unei lumini se va uita la imaginea oglindita. Apoi va va ruga sa rostiti eeeeee sau iiiiiiiiiii pentru a observa miscarea corzilor vocale. Aceasta examinare dureaza in medie 5-10 minute.

Ce senzatie veti avea in timpul laringoscopiei indirecte?

S-ar putea sa aveti un reflex de voma atunci cand va va fi plasata oglinda in gat. S-ar putea sa simtiti un discomfort cand medicul va va trage de limba. Daca se va folosi un spray anestesic s-ar putea sa aiba un gust amar.

Daca va observa o modificare la nivelul foselor nazale sau daca are motive sa vizualizeze zona din spatele nasului medicul va solicita o examinare enoscopica in cadrul careia cu ajutorul unei camere video va vizualiza de aproape zonele de care este interesat.

Cele mai frecvente manevre de acest tip sunt endoscopia nazala si laringiana cu tija rigida si videofibroscopia flexibila.

Cum se face endoscopia nazala?

Endoscopia nazala se va efectua cu tija foarte subtire si cu o anestezie locala in prealabil si va ajuta medicul sa vizualizeze interiorul foselor nazale si zona din spatele nasului numita cavum (sau rinofaringe)

endo

Cum se face endoscopia laringiana?

Endoscopia laringiana se va efectua tot cu ajutorul unei tije si ajuta medicul sa vizualizeze corzile vocale.

endolar     fibro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daca auzul este scazut medicul dvs va recomanda efectuarea unei audiograme si eventual a unei impedante.

Alte manevre ce pot fi efectuate in cabinet sunt cele de examinare a nervilor cranieni si teste vestibulare pentru investigarea problemelor de echilibru.

 

Scrie un răspunsRăspundeți

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>