Ce ne facem cu raceala?

A venit frigul si zilnic ma confrunt la cabinet cu pacienti ce sufera de guturaiul comun- raceala.

Exista peste 100 de virusi ce produc racelile acestea comune, cel mai frecvent intalnit fiind rinovirusul. Este important de stiut ca acest virus este foarte contagios!!!

Virusii intra in corpul dvs pe la nivelul gurii, ochilor, nasului etc. Acesta se transmite cel mai des prin picaturile expulzate in aer atunci cand cineva bolnav stranuta, tuseste sau vorbeste cu dvs. Se mai transmite si prin contactul mainilor cu persoana bolnava sau daca atingeti aceleasi obiecte cum ar fi telefonul, mousul , prosopul, jucariile.

Care sunt factorii de risc (sau de ce unii oameni fac boala si altii nu)?

  1. Varsta: copii si prescolarii sunt predispusi in primul rand pt ca nu si-au format inca imunitatea. Dar acesta nu este singurul motiv. Faptul ca isi petrec mult timp in contact cu alti copii, ca nu isi spala mainile suficient de des sau ca nu isi acopera gura si nasul cand tusesc sau stranuta ii face sa fie mai vulnerabili.

  2. Imunitatea:pe masura ce inaintam in varsta vom dezvolta imunitate pt majoritatea virusilor. Dar tot vom face guturai atunci cand intram in contact cu un virus nou sau cand vom avea imunitatea scazuta.

Ce complicatii pot aparea?

  1. Otita medie- este cea mai frecventa complicatie. Atunci cand virusul sau bacteria ajunge in spatiul din spatele timpanului. Este o complicatie frecventa a racelilor la copii. Cel mai frecvent copilul dvs va acuza durere de urechi si in unele cazuri veti observa si muci la nivelul nasului. Se poate insoti sau nu de febra.

  2. Sinuzita: daca nu este tratata corect o raceala comuna se poate complica cu sinuzita. Daca simptomele persista sau secretiile se suprainfecteaza trebuie sa va prezentati la medic.

  3. Amigdalita acuta: daca apare o suprainfectie cu streptococ si observati aparitia unor zone albicioase la nivelul amigdalelor poate fi o amigdalita acuta eritemato pultacee (de cauza bacteriana)

  4. Alte complicatii secundare poti fi bronsite, pneumonii, laringite, conjunctivite, gastroenterite, etc

Tratament:

Antibioticele sunt ineficiente in cazul virusurilor! Tratamentul este simptomatic.

  1. Antiinflamatorii: acetaminofenul, ibuprofenul pot ajuta cu febra, durerea in gat sau durerea de cap

  2. Picaturi decongestionante nazale : se recomanda sa nu le folositi mai mult de 5-7 zile.

  3. Sirop de tuse: de preferinta nu le folositi la copiii sub 2 ani si aveti grija la cantitatea de alcool continuta.

Unele metode dietetice va pot ajuta la ameliorarea simptomatologiei:

  • consumati multe lichide! (evitati alcoolul si cafeaua deoarece va pot deshidrata)
  • odihna este importanta! Daca puteti eviti mersul la scoala/serviciu. Va veti reveni mai usor si nu veti contamina si alti colegi.
  • Aveti grija la temperatura si umiditate!

    Sunteti adepti ai medicinii alternative? Gasiti mai jos cateva sfaturi!

  • Vitamina C – nu ajuta la preventie dar pare sa scurteze durata simptomelor!
  • Echinacea – studiile facute pana in prezent nu au relevat daca exista un beneficiu clar al administrarii… dar nici efecte adverse majore

Preventie?

  • Spalatul mainilor! Des. Mai ales in cazul copiilor!
  • Stergeti des obiectele din jur (mai ales daca cineva racit le foloseste in comun cu dvs)
  • Folositit servetele cand stranutati sau tusiti si aruncati-le imediat nu le pastrati pt o a doua folosire! Spalati apoi mainile!
  • Nu folositi paharele si alte ustensile in comun cu alte persoane!
  • Evitati contactul cu persoanele bolnave!
  • Alegeti gradinita copilului cu grija! Atentie sporita la igiena locului si la politica practicata cu copii bolnavi ( nu ar trebui primiti la gradinita)

Scrie un răspunsRăspundeți

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>