Anatomia nazala

Mereu am considerat ca educatia medicala a pacientului si intelegerea bolii de care sufera este foarte importanta pentru o evolutie favorabila asa ca acest aspect este o parte importanta a practicii mele medicale.

Prefer sa tratez persoana in intregime nu doar boala iar terapiile medicale si tehnicile chirurgicale pe care le aplic pacientilor sunt gandite sa trateze sursa bolii nu simptomul.

Cred cu tarie ca cu cat pacientul intelege mai bine anatomia cu atat este mai eficienta comunicarea doctor- pacient si astfel putem avea rezultate de succes si sa lucram bine impreuna la planul de tratament.

 

 

 

Anatomia nazala

De obicei interiorul nasului nu este vizibilil, exceptie facand examinarile medicale,si,astfel nu toata lumea stie din ce este alcatuit nasul pe interior.

Acesta include :

  • Cavitatea nazala
  • Septul nazal
  • Cornetele nazale

Cornetele nazale

Un cornet este un os lung curbat si foarte subtire la nivelul cavitatii nazale. Fiecare cornet este acoperit cu mucoasa. Peretele lateral al fiecarei fose nazale are fiecare 3 astfel de cornete ; inferior, mijlociu si superior.

Spatiul dintre aceste cornete se numeste meat si fiecare meat este denumit ca si cornetul ce se afla deaspura lui. Avem astfel: meatul inferior, mijlociu si superior.

Cornetul inferior este cel mai mare cornet si se gaseste paralel cu podeaua nasului. Ductul nasolacrimal- cel ce dreneaza lacrimile trece pe la nivelul acestui meat, fapt ce explica de ce atunci cand plangem ne curge nasul!

Cornetul mijlociu este localizat deasupra celui inferior.

Majoritatea sinusurilor se dreneaza la nivelul meatului mijlociu prin niste gaurele numite ostium. Cornetul superior este cel mai mic dintre cele 3 si se gaseste deasupra celui mijlociu.

Importanta cornetelor nazale:

Cornetele nazale  impreuna cu septul nazal ne ajuta sa simtim sau sa percepem cantitatea de aer ce trece pe la nivelul nasului.

Cornetele nazale :

-curata si filtreaza aerul si nu lasa factorii iritanti precum murdaria sau praful sa ajunga in plamani.

-umidifica aerul si previne uscarea aerului la nivel pulmonar

– incalzesc aerul la temeratura corpului.

Septul nazal

Septul nazal este un perete vertical situate la mijlocul nasului si separa cavitatea nazala in doua jumatati : dreapta si stanga.  Acest perete merge pana in spatele cavitatii nazale si este facut din cartilaj in partea din fata si os subtire in partea din spate. Functiile sale principale sunt cea de suport a structurilor nasului si reglarea fluxului de aer la acest nivel. Septul nazal este si el acoperit de mucoasa.

Cavitatea nazala

Cavitatea nazala este o cavitate mare si plina de aer ce functioneaza ca un pasaj si este situata in mijlocul fetei.

Cavitatea nazala se extinde de la nivelul varfului nasului pana departe in spate, chiar in interiorul capului paralele cu urechile! Este captusita de o mucoasa subtire la fel ca si septul nazal.

Anatomia sinusala

Sinusurile au propria lor anatomie si functie. Multi dintre noi nu suntem constienti de existenta sinusurilor –exceptie face momentul in care infectia sau alte afectiuni sinusale ne produc durere, senzatie de presiune, insomnia sau problem ale auzului sau respiratiei.

Sinusurile sunt cavitati goale, pline cu aer situate in interiorul oaselor fetei si craniului. Avem 4 perechi de sinusuri si fiecare sinus este drenat in cavitatea nazala printr-o gaurica numita ostium. Fiecare sinus este numit dupa osul in care se gaseste :

Sinusul maxilar: pe fiecare obraz, sub ochi, de fiecare parte a nasului

Sinusul etmoid; cateva celule etmoidale de fiecare parte a nasului in apropierea ochiului.

Sinusul frontal : unul pe fiecare parte situate deasupra ochiului pe frunte

Sinusul sfenoid : este situat in spatele sinusuolui etmoid aproape in centrul craniului in spatele ochilor. Uneori este impartit in doua de un sept sinusal.

Importanta sinusurilor nazale:

Sinusurile nazale sunt acoperite de o mucoasa similara celei de la nivelul cavitatii nazale. Aceasta mucoasa secreta mucus- o substanta complexa ce mentine umede aceste structuri si ajuta la eliminarea prafului, virusilor sau bacteriilor.

Mucoasa sinusala este de tip ciliar adica fiecare celula are un cil ce are capacitatea de a misca mucusul in interiorul nasului. Aceasta miscare este responsabila de curatirea sinusurilor si a cavitatii nazale.

 

 

Scrie un răspunsRăspundeți

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>