Adenoidita (vegetatii adenoide) la copii

Ce sunt vegetatiile adenoide

In spatele nasului, la nivelul cavumului se gasesc niste formatiuni limfatice numite vegetatii adenoide sau adenoizi. Adenoizii sunt o masa limfatica care impreuna cu maigdalele palatine ajuta la „blocarea” unor germeni si eliberarea de anticorpi ce ajuta organismul sa lupte cu infectiile.

Spre deosebire de amigdale ei nu se pot vedea cu usurinta, astfel ca doctorul va trebui sa se uite in spatele nasului fie cu o oglinda (rinoscopie posterioara), fie cu ajutorul unei tije endoscopice foarte subtire ( endoscopie nazala rigida sau flexibila) sau uneori se poate recomnda o investigatie imagistica (radiografie) sau se poate incerca palparea lor (tuseu de cavum).

Aceste formatiuni sunt prezente in general la copii si se retrag in adolescenta, fiind foarte rar prezente la adulti.

Ce este adenoidita?

Cresterea in volum a vegetatiilor adenoide se numeste „adenoidita” iar aceasta afectiune poate duce la dificultati in respiratie si la infectii recurente.

Adenoidita poate fi acuta sau cronica. Adenoidita cronica reprezinta inflamatia cronica a arnigdalei faringiene Luschka (vegetatii adenoide)

Adenoidita – simptome

obstructie nazala compensata prin respiratie bucala  vegetatii adenoide

sforait:

rinolalie inchisa

secretii mucopurulente

Marirea de volum a ganglionilor limfatici ai gatului

Otalgie

Otite medii seroase

sornnolenta;

facies adenoidian (paloare, gura intredeschisa,nas ingust)

Cauze

Cele mai frecvente cauze sunt infectiile virale sau bacteriene.

Complicatii

Otite medii/seroase – nasul comunica cu urechea prin intermediul trompitei lui Eustachio. Daca in spatele nasului este puroi atunci acesta poate ajunge si la nivelul urechii, sau daca trompita nu functioneaza cum ar trebui din cauza obstructiei atunci urechea nu va drena cum trebuie . Cel mai frecvent semn este scaderea auzului.

Sinuzite

Laringotraheobronsite

Pneumopatii

Tulburari gastrointestinale

Daca adenoidita este cronica si afecteaza viata copilului vi se poate recomanda operatia.

Operatia – adenoidectomia

Adenoidectomia este o interventie chirurgicala ce se practica sub anestezie generala. In general dureaza intre 20 si 30 de minute.

La ce sa va asteptati postoperator:

Copilul s-ar putea sa fie agitat imediat dupa ce se trezeste pentru ca nu intelege ce s-a intamplat. De asemenea ar putea scuipa sange (acest fapt nu trebuie sa va sperie, este firesc postoperator). Daca sangele este in cantitatea abundenta trebuie contactat medicul. Cateva zile s-ar putea sa observati o respiratie dificila datorita scuamelor formate postoperator.

Ce trebuie sa faceti postoperator:

Administrati copilului lichide pentru a nu se deshidrata si alimente moi si ajutati-l sa se odihneasca cat mai mult.

 

Scrie un răspunsRăspundeți

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>